Gå till innehåll
Ridskolan
Ridskolan

Att rida på ridskola

Storås Ridklubb är anslutna till Svenska Ridsportsförbundet. Det innebär att vi följer de regler och ramar som de bestämmer. Det innebär också att alla som är medlemmar hos oss även får ta del av bra saker som Svenska Ridsportsförbundet står bakom. Det som märks tydligast är tidningen som heter Häst och Ryttare som man som medlem får hem i sin brevlåda. Du kan läsa mer om Svenska Ridsportsförbundet på deras hemsida: https://ridsport.se/ Länk till annan webbplats.. På deras Hästkunskapssajt finns det dessutom också intressant läsning om hästen och ridsporten i Sverige.

Storås Ridklubb är en ideell förening

Det innebär att mycket av det arbete som utförs görs ideellt av personer som tycker det är roligt att hjälpa till.

Det finns en styrelse i föreningen där man jobbar för föreningens bästa och som även är arbetsgivare, hålla klubbens ekonomi i balans och fatta beslut om olika inköp och prioritera arbeten. Det är lätt att förväxla med verksamhetschefens ansvar som är att driva ridskolan med hjälp av personal och hästar.

Att vara medlem i en ideell förening innebär också att alla har möjlighet att få vara med och hjälpa till med olika saker, vi har tex en café del med div personutrymmen såsom toaletter och omklädningsrum som behövs hållas ordning i. Beroende på vad man tycker är roligt och är duktig på finns ofta saker man kan hjälpa till med. Vill du veta mer om vad det innebär just på Storås så titta på sidan som handlar om styrelsen så ser du vilka personer du kan prata mer med. Du hittar den här: Föreningen - Styrelsen

Att rida på ridskola

Tänk på att barn som börjar rida behöver ha någon med sig som kan hjälpa dem att nå upp och göra iordning hästen och leda den när de rider. Den som hjälper till behöver inte vara hästvan men vuxen. Efter ett tag klarar barnen sig själva men behöver den vuxne i början för att inte bli rädda.

Att rida i en ridgrupp hos oss innebär att man skriver upp sig för en termin, precis som med skolan. Höstterminen är 22 gånger och vårterminen är 25 gånger. En av dessa gångerna varje termin rider man inte på hästen utan då har man teori.
Om man inte vet om man vill börja rida hos oss en hel termin får man alltid boka tre "prova på gånger" Då betalar man bara för dem och sedan bestämmer man sig för om man vill fortsätta resten av terminen.

När du har betalat in din terminsavgift så kommer du till ridskolan ca en halvtimma innan lektionen börjar och gör iordning din häst. Tänk på att innan man lärt sig rutinerna kring detta kan det till och med ta längre tid än så. Att göra iordning hästen innebär att man bland annat ryktar, kratsar hovar, sadlar och tränsar. Det finns information i sadelkammaren om hästarna och vad de ska ha för utrustning och deras saker är tydligt uppmärkta med namnlappar. Det finns oftast många som du kan fråga om du är osäker på något.

Skulle du råka bli sjuk någon gång är det viktigt att du meddelar detta. Avanmälan görs via Hippocrates. Där kan du ochså boka igenridning, max 5 ggr/termin. Om du råkar ut för någon sjukdom som gör att du måste sluta rida en lång period, tex att man råkar bryta benet, så kan du få pengar tillbaka om du visar upp ett intyg från din läkare.

Utrustning

Det du behöver ha själv är skor med klack, gärna ridstövlar och mjuka byxor. Det som kan hända om man rider i exempelvis jeans är att man kan få skavsår på insidan av benen. Du får inte rida i skor utan klack, eftersom att det inte finns något som stoppar din fot från att glida igenom stigbygeln, vilket kan bli farligt. Undvik också gärna tröjor med luva på eftersom den kan fastna i föremål som trädgrenar eller hinderstöd. Ridvantar eller ridhandskar är bra skydd mot skavsår på fingarna, eftersom tyglarna kan vara vassa mot det tunna skinnet mellan fingrarna. Ett ridspö ska inte ha handtag, för då kan du fastna med handen.

Det finns mycket bra att önska sig till jul eller födelsedagar :) Hos oss får du låna hjälm, säkerhetsväst och ridspö om du inte har det själv.

När det gäller hästens utrusning så ska du alltid hänga tillbaka sakerna där du har hämtat dem. Om en sadel sätts på en häst som den inte passar på kan den få skavsår. När det gäller tränset som är den del som sitter på hästens huvud så ska du alltid skölja av bettet efter att du tagit av det från hästen. Bettet är den delen som hästen haft i munnen och det kan bli ganska söligt efter en lektion.

Lite hästkunskap

Stallet är hästens hem

Man brukar säga att stallet är hästens hem. Det innebär att man måste följa en del regler för att det ska bli så trevligt som möjligt för både hästar och människor.
Hästen vill ha det lugnt i stallet och vill gärna få äta sin mat i fred. När du ska gå in till en häst så uppmärksamma den på att du kommer genom att prata med den. Står den i spilta så klappa den vänligt men bestämt på baken. Gå sedan fram till huvudet och hälsa på den.

En bra regel är att inte sitta på huk bredvid hästen för det tar längre tid att uppfatta en signal och flytta sig bort. Är du under 16 år vill vi gärna att du har hjälm när du går in till en häst.
Innan du ska rida ska du borsta hästen och kratsa hovarna på den. Pälsen borstas åt samma håll som den växer och man måste vara noggrann där sadeln ligger och under magen där sadelgjorden sitter. Det är för att den inte ska få skavsår. Hovarna kratsar man före ridturen och det är för att kontrollera att det inte sitter någon sten som kan göra ont och skada hästen.

Har du frågor ska du inte vara rädd att fråga vem som helst i stallet.

När du ska leda hästen så ska du gå vid hästens vänstra bog, den sitter ovanför frambenet. Du ska hålla båda tyglarna i höger hand. Handen ska vara placerad under hästens haka. Om du ska passera ett smalt ställe kanske genom en dörr ska du alltid gå före hästen. När hästen ska stanna, ta tyglarna rakt bakåt, det är viktigt att du aldrig försöker ställa dig själv framför hästen för att få den att stanna. Din kropp är mycket lättare än en hel häst, även om det är en liten ponny.

Nu rider vi!

Man ställer alltid upp på meddellinjen innan man sitter upp och då ska man ha avstånd mellan alla hästar.

När du suttit upp så ska du justera längden på dina stigläder med foten i stigbygeln. På så vis har du lite stöd om hästen börjar gå iväg. Om den går iväg, gör halt och vänta tills den står still igen. När du är klar så går du rakt ut till spåret för att inte krocka med de andra. När du rider din lektion ska du alltid tänka på att hålla en hästlängds avstånd till hästen framför. Om du skulle råka falla av, släpp tygeln så du inte gör dig illa.

Om du har några frågor eller behöver komma i kontakt med oss så är det bara att maila: storasridklubb@hotmail.com

Och sist men inte minst: NJUT!!

Publicerad: 2022-11-30

Senast uppdaterad: 2024-06-18

Författare: Storås Ridklubb

Töm bilen själv

Lämna inte värdesaker i bilen. Tyvärr har det förekommit inbrott i bilarna på vår parkering.

Kameraövervakning

18.00-08.00 (det vill säga varje natt) har vi kameraövervakning pga att vi har haft diverse incidenter på nätterna. Läs mer här Pdf, 26.7 kB..

Rökfri anläggning

Storås Ridklubb är en rökfri anläggning och rökning får endast ske på anvisad plats. Fråga gärna om du är osäker på var du får röka.

Integritetspolicy

Här Pdf, 501.8 kB. kan ni läsa mer om integritetspolicyn på Storås ridklubb. Formulär för begäran av registerutdrag finns här Pdf, 526.2 kB..

Samarbeten

Besöksadress

Storås ridhusväg 25

424 54 Angered

Postadress

Storås ridhusväg 25
424 54 Angered

Kontakta oss

031-330 12 71
storasridklubb@hotmail.com